Astrid de Scheemaker

Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door de taal en cultuur van ‘il Belpaese’ en heb ik daar vele lange vakanties doorgebracht. Sinds ik ook familie in Italië heb wonen, zijn de bezoeken en reizen daarnaartoe alleen maar toegenomen. Toch ben ik pas later in mijn leven begonnen aan een beroepsopleiding voor tolk en vertaler Italiaans in Utrecht, na een studie Architectuur en nadat mijn kinderen al wat groter waren. De liefde voor Italië is sindsdien alleen maar toegenomen en ik doe niets liever dan deze passie te delen met mijn cursisten. Vanaf 2009 geef ik met veel plezier Italiaanse les. Naast mijn lessen voor Corso Italia, heb ik ook Italiaanse les gegeven aan de Leiderdorpse Volksuniversiteit.

Bij voldoende belangstelling organiseer ik elk jaar nog extra activiteiten; in het verleden waren dat bijvoorbeeld filmavonden of  een workshop (Italiaanse liedjes zingen bijvoorbeeld). Ook hebben cursisten, enthousiast geworden door de lessen, gezamenlijk al verschillende taalreizen naar Italië gemaakt. In de afgelopen jaren zijn ze bijvoorbeeld naar Sorrento, Lucca, Florence en Bologna geweest.

De lessen
In mijn lessen vind ik een open, ongedwongen sfeer belangrijk, waarbij de cursisten zich vrij voelen om hun Italiaans in praktijk te brengen, vragen te stellen en niet bang zijn om fouten te maken. Er wordt gewerkt met een communicatieve methode waarbij het luisteren, begrijpen en praten in het Italiaans centraal staat. Hiervoor wordt een grote diversiteit aan werkvormen ingezet, zoals woordspelletjes, interviews,  authentiek luister- en leesmateriaal, rollenspellen enz. De cursisten werken veel samen, in tweetallen en kleine groepjes, en leren zodoende van elkaar. Het plezier om bezig te zijn met Italiaans en de prachtige Italiaanse cultuur staat altijd voorop.